Tryck och tyck (nästan) vad du vill

14 februari 2020 patrick pettersson
Tryck och tyck (nästan) vad du vill

Idag tar vi tryckarkonsten, alltså konsten att trycka text och bild på papper – inte konsten att dansa närgången dans på mellanstadiedisco – för givet. Vi har historiskt skövlat skog på skog och har som ett resultat tryckt miljarder böcker genom åren sedan boktryckarkonsten såg dagens ljus för första gången på Kreta i Grekland för omkring 3 500 år sedan. Sedan dess har det hänt en hel del. Tryckarkonsten slog med enorm kraft och är idag till exempel representerad av tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar, och ger skydd åt exempelvis medier och tryckerier att kunna uttrycka sig i tryckta uttrycksformer.

 

Tusenårig utveckling

Som sagt har tryckeriet utvecklats en del under de senaste millenierna, för att uttrycka det milt, och det kommer antagligen bara fortsätta att utvecklas i en snabbare takt än någonsin. Det du läser här och nu är ett resultat av tryckeriets konst som satte igång där på Kreta för tusentals år sedan. Från den första boktryckarkonsten på Kreta kan du nu klampa in på exempelvis ett tryckeri i växjö eller i vilken storstad eller håla som helst och köpa en bok, canvastavla, oljemålning eller en himla massa etiketter. Det finns inte längre några gränser i tryckeriets värld.

 

 

En rättighet värd att utnyttja

Tryckerier har också smidiga lösningar när fantasin tryter inför tider av julklappshandling, födelsedagar eller bröllopsdagar. När man helt enkelt ska köpa en present men inte vet vad. Då funkar ju alltid en fotokalender, en egendesignad tavla eller varför inte en unik t-shirt med ett eget häftigt tryck. Det är bara några exempel på vad du kan få ut av ett tryckeri. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, och med grundlagsskyddet från tryckfrihetsförordningen är du ju fri att faktiskt kunna trycka nästan vad som helst. Ta vara på den rättigheten. Den är inte given för alla. Den är ett privilegium.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://djurbloggaren.se/

https://djur-bloggen.se/

https://djurnews.se/

https://alla-djur.se/

https://alltomdjuren.se/

https://dinadjur.se/

https://djurnytt.se/

https://familjedjur.se/

https://glada-djur.se/

https://husdjurs-bloggen.se/

https://husdjursbloggen.se/

https://tipsomdjur.se/

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten