Tomten och huset

23 april 2020 jonas olsson
Tomten och huset

När man ska bygga hus så tänker man gärna noga igenom hur huset ska se ut och hur stort det ska vara. Man kanske även tänker igenom vilken grund man ska ha, vilket värmesystem och var på tomten som huset ska placeras. Men det många lämnar till sist är det som egentligen är det allra viktigaste av allt i husbygget, nämligen markarbetena. Hur marken ser ut och vad den består av, är inte bara något som påverkar utseendet och trädgårdsanläggningen. Det påverkar även vilket hus man kan bygga och var man kan placera huset på tomten.

 

Berg eller sand

Har man tur så bygger man hus på en tomt som består av mer eller mindre matjord. Men många kan få ett ovälkommet uppvaknande när husbygget ska gå igång och markarbeten avslöjar att det man trodde var matjord visar sig ligga på, eller runt, berggrund. Eller kanske före detta havsbotten med mer sand än jord. Att gröpa ur berget för att placera ett hus, eller att behöva påla för att få en stabil grund, kan kosta många oväntade och ovälkomna tusenlappar som också är oundvikliga. Kanske behövs till och med markprover innan arbetet drar igång.

 

 

Ett proffs på mark

Är man det minsta osäker på hur marken ser ut inför husbyggnationen, så kan man kontakta ett företag som känner området och som är specialist på markarbeten i Brålanda. Genom att välja en lokal firma, kan man tjäna mycket tid och pengar genom deras lokalkännedom. Ofta ser marken likadan ut i områden, så en lokal firma vet redan på förväg vad man kan förvänta sig gällande markarbeten. Och också hur man hanterar det som kan dyka upp. Kanske har byggfirman själva de kompetenser som krävs, eller så har man kontakter som kan fylla på med de extra kompetenser som saknas, för att markarbeten ska bli bästa möjliga för projektet.

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten