Tändernas status påverkar hela kroppen och din livskvalitet

12 februari 2020 jonas olsson
Tändernas status påverkar hela kroppen och din livskvalitet

På senare år har svenskarnas tandhälsa blivit allt bättre. Statistik från Socialstyrelsen har visat att äldre personer har kvar sina tänder högre upp i åldern och att antalet oskadda tänder ökar hos personer mellan 20 och 65 år.  Det är en glädjande utveckling som förhoppningsvis även håller i sig framöver. God tandhälsa är nämligen en viktig del av en människas allmänna välbefinnande och upplevelse av livskvalitet. Genom att sköta om sina tänder på rätt sätt kan man undvika oönskade besvär, som faktiskt riskerar att få konsekvenser också för andra delar av kroppen.

 

Rutinmässiga tandläkarbesök är bra för hälsa och plånbok

Men vad är det egentligen som påverkar en människas tandhälsa? Förutom en sund kosthållning med begränsat innehåll i form av socker och syra, kontinuerlig tandborstning och bruk av andra hjälpmedel såsom tandtråd eller tandstickor, är regelbundna besök hos en tandläkare eller tandhygienist att rekommendera. På så sätt kan du förebygga olika problem samtidigt som du får kontroll över hur dina tänder mår. I det långa loppet är det oftast också ekonomiskt lönsamt – regelbundna undersökningar och mindre behandlingar minskar betydligt risken för större och kostsammare ingrepp i ett senare skede.

 

 

Utvecklade metoder tar udd av tandläkarskräcken

Att gå till tandläkaren är alltså inte enbart något som borde ske i samband med tandvärk eller andra typer av problem. Det bör snarare vara en del av en rutin för att säkerställa ens allmänna välbefinnande. Givetvis kan man dock ändå drabbas av tandrelaterade bekymmer och då är det tur att det går att få dessa snabbt åtgärdade. De tekniker och metoder som används inom tandvården numera är så pass förfinade och utvecklade att det inte finns särskilt mycket fog för tandläkarskräck. Det finns flera kompetenta tandläkare i eskilstuna som erbjuder alla typer av behandlingar, med patienten i fokus. Tandläkare Jerker Sundkvist är ett bra exempel.

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten

Dags för förskola?

13 februari 2020

Dags för förskola?