Så gör du din elgitarr unik!

03 april 2019 Mikael Barani
Så gör du din elgitarr unik!

Dags att uppgradera?

Vissa av oss är nöjda med vår elgitarr som den är och kan eventuellt tänka oss att testa ett nytt set strängar… kanske. 
Andra känner att det inte är något fel på gitarren i sig, men kanske skulle den kunna bli ännu personlig genom att byta ut vissa delar.

Hos oss på DanGuitar så kan du alltid få tips på hur du ska gå till väga, och här följer en grundkurs i vilka delar som kan vara intressanta att kika på när det kommer till att uppgradera gitarren.

Mickarna
Troligtvis det första steget, och kanske också det enda, som de flesta gitarrister tar för att göra gitarren personligare.
Naturligtvis så har gitarrtillverkarna ett eget utbud av mickar att välja bland, men för den som vill gräva ännu djupare finns det även specialiserade micktillverkare att handla hos. På senare år har till exempel Bare Knuckle Pickups blivit väldigt populära, men ofta går det att få mycket ”bang for your buck” genom att handla hos mindre tillverkare.

Halsen
Ett till synes stort ingrepp, men för vissa är det värt det för att få just den rätta känslan i spelandet.
Utöver materialval så görs halsar och greppbrädor med olika profiler. Exempelvis finns halsar med en mer rundad U-form nära gitarrkroppen, för att underlätta solospelandet, medan den övergår till en V-form ju närmare huvudet du kommer för att ge mer stöd till tummen vid ackordgrepp.

Banden
Finns med olika tjocklek, höjd och profil. Har stor påverkan på halsens känsla och hur lättspelad den känns.

Stämskruvar
Kan fås till exempel fås låsbara eller med olika vridratio, vilket ger ökade möjligheter till finjustering av stämningen.

Stall och stallsadlar
Hardtail, svajarm eller Floyd Rose är exempel på olika stall. Stallsadlarna kan även fås i till exempel titanium, vilket sägs öka det högre frekvensomfånget.

Fler nyheter

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten

Dags för förskola?

13 februari 2020

Dags för förskola?

Val av skola

12 februari 2020

Val av skola