Ortoptist – en expert på synproblem hos barn och vuxna

13 juni 2023 Veronica Urena

editorial

Ortoptisten är en expert på syn- och ögonproblem. Det är en yrkesgrupp som arbetar med både barn och vuxna för att upptäcka och behandla synproblem. Ortoptisterna är utbildade för att arbeta med ögonmuskler och hur de rör sig tillsammans med synsystemet.

Vad är en ortoptist?

En ortoptist är en specialist inom ögonhälsa som arbetar med synproblem specifikt relaterade till ögonmuskulaturen. Ortoptisten hjälper till att diagnostisera och behandla problem med ögonmuskulaturen, inklusive amblyopi (lat öga), strabismus (skelögdhet) och andra sjukdomar som kan påverka ögonmuskulaturen. Det är viktigt att känna till att ortoptisten är en viktig del av ögonhälsoteamet som arbetar tillsammans för att se till att patienten får bästa vård på snabbast möjliga sätt.

ortoptist

Vad gör en ortoptist?

En ortoptist i Stockholm arbetar på en ögonklinik eller ögonmottagning och arbetar med både barn och vuxna. De har en bred kunskap om ögonhälsa och synsystemet och arbetar med att upptäcka och behandla synproblem som rör ögonmusklerna. En ortoptist kan utföra synundersökning och bedömning av kvaliteten på synen på ett öga eller båda ögonen. De kan också bedöma hur ögonen samarbetar och rör sig tillsammans och om det finns några problem eller avvikelser i rörelsemönstret. Ortoptisten hjälper också patienter att träna ögonmuskulaturen och kan erbjuda övningar för att förbättra synen på ett lat öga eller justera skelögdhet.

När ska man besöka en ortoptist?

Om du upplever några problem med din syn och misstänker att problemet kan ligga i ögonmuskulaturen, är det förnuftigt att besöka en ortoptist. Vanliga problem som kan kräva hjälp av en ortoptist inkluderar exempelvis diplopi (dubbelseende) eller problem med ögonmuskulaturen som kan göra det svårt att fokusera eller röra ögonen på ett normalt sätt. Det är också viktigt att känna till att ortoptisten inte bara hjälper till att behandla synproblem utan också kan ge råd om hur man kan förebygga ögonproblem, t.ex. genom att undvika ögonbelastning.

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten