Optimera belysningen i hemmet genom att placera lamporna där de behövs samt använda LED

03 november 2021 Cecilia Olsson

editorial

Belysningen är något som har stor inverkan på hur ett hem upplevs, men trots det så är belysning något som ofta kommer i andra hand när det handlar om inredning. Väldigt många fokuserar helt och hållet på möblerna samt kulörer på golv, väggar och tak. Visst är det också viktiga delar i hemmet, men man ska inte glömma att det är belysningen som skapar stämningen i en bostad och gör den riktigt funktionell.

Tänk igenom vilken belysning som behövs var

Man bör därför satsa på att ha flera olika ljuskällor i varje rum för att säkerställa att det blir både funktionellt och levande. Ofta talar man om allmänbelysning, punktbelysning och stämningsbelysning. Allmänbelysning är den belysning som ger stor spridning, till exempel en taklampa.

Punktbelysning handlar mer om ren funktion och kan till exempel vara en läslampa vid sängen. Stämningsbelysning är de ljuskällor man tar in i rummet för att göra det extra mysigt och ombonat, det kan till exempel vara i form av en fönsterlampa. Vill man ha optimal belysning i ett rum bör man därför använda sig av alla tre typer och satsa på fem till tio olika ljuskällor i varje rum, beroende på rummets storlek.

Det finns flera goda anledningar att välja LED

Oavsett hur man väljer att använda sin belysning i hemmet så kan det vara klokt att använda sig av LED lampor. LED lampor har den stora fördelen att de inte drar speciellt mycket energi och håller dessutom väldigt länge, det finns LED belysning som kan hålla i tiotals år. LED lampor alstrar inte heller lika mycket värme som många andra lampor gör, vilket innebär att man inte riskerar att bränna sig vid byte (de få gånger det händer) eller om man helt enkelt kommer för nära lampan.

https://ledmegastore.se/19228-led-gatubelysning hittar man ett brett utbud av LED belysning för både inomhus- och utomhusbruk till företag och privatpersoner. 

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten