Neonskyltens historia

24 februari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Neonskyltens historia

Från den klassiska ”öppet” skylten som hänger utanför en butiksfasad till de flashiga skyltar som används för att annonsera komplex underhållning har neonskyltar blivit ett ikoniskt inslag i våra stadslandskap och vår visuella kultur. Har du någonsin undrat över historien om dessa bländande konstverk? Det här blogginlägget kommer att utforska dess ursprung och fördjupa sig i hur detta iögonfallande hantverk har utvecklats med tiden. Från gasläckage under första världskriget till deras framväxt som populära designelement i dagens kommersiella landskap, kommer vi att göra en fängslande resa tillbaka i tiden genom neonskyltarnas färgstarka historia. Så fortsätt läsa om du vill lära dig mer!

Neonskyltarna kan spåras tillbaka till början av 1900-talet när man upptäckte att elektricitet kunde passera genom ett förseglat rör fyllt med gas. År 1910 använde Georges Claude, en fransk ingenjör och uppfinnare, denna upptäckt för att skapa den första neonskylten i Paris. Efter att ha värmt kvicksilver i ett glasrör tills det förångades och sedan efter att ha förseglat det fyllde han röret med två olika gaser – neon och argon. När en elektrisk ström lades på det förseglade röret skapades ett rött sken, vilket blev världens första neonljus.

Neonskyltar Göteborg

Neon blev snabbt populärt

Claude och hans team tog med sig sin uppfinning runt om i Europa och visade upp de starka färgerna och det flimrande ljuset. Snart började neonskyltar dyka upp i butiksfasader och fönster över hela kontinenten.

Under första världskriget ökade antalet neonskyltar eftersom många av dem användes för militära ändamål, till exempel för att guida piloter tillbaka till sina baser. Neonskyltarna blev också populära på grund av att de var överkomliga jämfört med traditionella belysningslösningar. På 1930-talet fanns neon överallt i Amerika, särskilt på Broadway i New York City.

När neonskyltarna blev mer populära på 1940- och 1950-talen började de användas för mer kommersiella ändamål. Idag hittar du dem över hela världen i en mängd olika former och färger. Vill du skaffa en neonskylt till din affär? Kolla in https://www.skyltcompaniet.se/produkter/neonskyltar/ 

Fler nyheter

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten