Led armaturer där solen inte når

14 september 2020 Lily Hansen

Vi människor tycks trivas i höga temperaturer. Ja, lagom höga temperaturer då alltså. Det ska vara varmt, men inte hett. Lagom är alltid bäst. Vi svenskar tycks ha oerhört nära till klagomålen när det kommer till temperaturer.  

En annan intressant faktor kring temperaturer är när man börjar fundera över hur varmt någonting egentligen kan bli. Hur många grader uppNår till exempel ett levande ljus? Det kan vara värt att veta när mörkret tränger sig in och man försöker hantera hösten med att tända julljusen redan i oktober. Faktum är att den högsta temperaturen av ett levande ljus uppgår till omkring 1400 grader. 

En annan ljuskälla är solen, den absolut största och viktigaste ljuskällan vi har i världen, och du kan säkert räkna ut att vår egen stjärna i solsystemet är bra mycket hetare i Celsius-mätningar än ett ynka stearinljus. 

Solen yta är ungefär 5 500 grader varm, vilket kanske låter lite i jämförelse med stearinljuset. Samtidigt ska man komma ihåg att det är tillräckligt för att inte bara smälta en diamant – utan att koka den. I kärnan är solen betydligt varmare, nämligen 15 miljoner grader Celsius. 

 

Komplettera solens ljus 

Men det blir lite tramsigt att tala om solen som ljuskälla när vi vet att den trots sina 15 miljoner grader inte löser alla våra mörka problem här på jorden. Som att det är förbaskat svårt att se i en tvättstuga, ett garage eller ett förråd utan att solen får lite assistans. Man kan inte direkt elda i varenda rum i huset. 

I de sammanhangen räcker inte solljuset till. Definitivt inte under kvällstid och på natten. Då kanske du istället får investera i något användbart lysrör, till exempel led armaturer eller någonting annat som inte slutar lysa efter typ klockan åtta på kvällen. Ett lysrör blir inte heller 15 miljoner grader varmt, så det är ingen risk att du bränner dig.  

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten