Är det dags att köpa ett piano? Det finns gott om begagnade pianon i Stockholm för den som tänker göra slag i saken och skaffa sig ett eget instrument. Många företag hjälper även till med transporten av pianot, något som annars kan kännas jobbigt – i synnerhet om man bor någon trappa upp! En annan fördel med att köpa ett begagnat piano av ett företag är att man vet vad man får. Att köpa på annons kan bli en dyr affär om det visar sig att instrumentet kräver en omfattande renovering. Resonansbotten kan vara sprucken, och i värsta fall även järnramen. 

 

Akustiskt eller digitalt? 

Vilket slags piano ska man köpa då? Det finns många olika märken, prisklasser och storlekar. Det finns akustiska pianon, alltså de gamla vanliga. Och så finns det digitala pianon. Spelkänslan och klangen är inte riktigt samma som på ett akustiskt piano, men ibland kan en digital version vara det bästa. De är lättare att bära och flytta, behöver inte stämmas och så kan man använda hörlurar vilket förstås kan vara bra om man bor i lägenhet. Det finns olika klaviaturer på digitalpianon, och det enklaste och bästa sättet är att prova sig fram till vilket anslag man gillar och har råd med. 

 

 

En hel flygel, kanske?

Många vill ha det gamla vanliga pianot. De gör sig vackra i rummet, och skapar en särskild klang och spelkänsla. Varför spelar konsertpianister oftast på en flygel? Jo, för att flygeln har liggande strängar och mekanik som skapar en vertikal rörelse och faller tillbaka av sin egen vikt. Flygelns anslag blir känsligare och mera lättnyanserat. Resonansbotten är även större och ljudet klingar ut fritt genom öppningen upptill. Men smakar det så kostar det – John Lennons Steinway kostade faktiskt 20 miljoner när det såldes år 2000. Här kan du hitta begagnade pianon i Stockholm eller varför inte en flygel: http://www.fyrispiano.se/om-verkstaden-38439231