Inbindning- Ett vackert hantverk

12 februari 2020 Lily Hansen
Inbindning- Ett vackert hantverk

Att binda böcker är ett gammalt hantverk sedan boktryckarkonstens intåg. Den inbundna bokens äldsta förfäder var papyrusblad som limmats ihop till rullar runt en stav. På 600 talet började man istället skriva på dyrbara pergament. Dessa var så dyrbara att man lärde sig att återvända arken och skriva nytt på dom. På antiken fanns det fyrkantiga böcker som hölls ihop av ringar. Man vek upp dom som dagens böcker eller som en solfjäder för att läsa innehållet. Idag häftas eller binds böcker och häften oftast. 

 

Gå en kurs i hur man binder in böcker

Att lära sig bokbinderi som ett hantverk kan kännas lite klurigt till en början men många studieförbund anordnar kurser i ämnet. Man kan prova göra en bok från början eller reparera trasiga böcker. Tänk känslan av att själv välja papperskvaliteten som du binder din egen dagbok i. Det är ett hantverk med anor långt bak i tiden och en hobby för många. På en kurs i bokbinderi kan du komma att använda dig av material som nål, garn av lin, papper (så klart), och tapet. Du kan också tillverka bokomslag med hjälp av papp, tunn fanér eller annat passande material. En fingerborg är bra för känsliga fingrar. 

 

 

Ta kontakt med ett bokbinderi

Hör du till dom som hellre anlitar någon än att delta på kurser från medborgarskolan och abf så finns det professionella bokbindare att anlita. Det finns mängder av våra vardagliga skrifter som får en mer professionell touch genom Inbindningar. Årsrapporten är en pampig skrift som nästan kräver ett pampigt yttre, tidskrifter med lite lyxigare karaktär, protokoll för att betona vikten av exempelvis mötet. Eller är du till exempel författare, konstnär eller illustratör så kan du låta binda in dina texter, bilder eller berättelser (likt dummies) att presentera för blivande utgivare. Ta kontakt med ett bokbinderi idag för offert. 

 

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten

Dags för förskola?

13 februari 2020

Dags för förskola?