Hamburgare i våra hjärtan

06 februari 2020 william eriksson
Hamburgare i våra hjärtan

Denna fantastiska rätt som får både gammal och ung att dregla. Är det brödet eller köttet som gör den så populär? Nej. Det är kombinationen av smaker. Det nygrillade köttet med dess maillard effekt når våra sinnen lika snabbt som doften från det rostade brödet. Succén är ett faktum! Den kom till Sverige från Amerika, in genom det klassiska grillköket, plockades upp av våra stora snabbmatskedjor där den blev till en standardiserad ganska svampig maträtt som ingen, förutom barnen, tycktes uppskatta. Tack och lov öppnades trenden upp igen av kockar inspirerade av den amerikanska söderns rökiga grilliv. Hamburgaren fick sig ett uppsving och med den följde många smårätter och tillbehör i amerikansk bbq-stil. 

 

Vad är kriterierna för en hamburgare?

En hamburgare är en platt färsbiff gjord av nötkött, den ska sen antingen grillas eller stekas och kryddas med lite salt och peppar. Hamburgaren ska läggas mellan två skivor bröd. Så enkelt är det. I det klassiska grillköket är standard tillägg grönsallad, en tomatskiva, ketchup och dressing. Extra tillval brukar vara ost, gurka, räksallad, bacon och gurksallad. Brödet är oftast ljust med sesamfrön på toppen. Till burgaren erbjuds pommes frites eller kanske potatismos. 

 

 

Den nya tidens burgare

Utöver detta finns det de verkligt passionerade hamburgerrestaurangerna som erbjuder inte bara en sorts burgare. Det finns fiskburgare, kycklingburgare och vegetariska hamburgare. Här kan du som kund även välja på olika brödsorter utöver det klassiska ljusa; mörkt bröd, brioche eller surdegsbröd. Pommesen finns kvar men kan bytas ut mot pommes gjorda av sötpotatis. Att de olika hamburgarna kryddas och smaksätts med inspiration av olika världsdelar så som mexiko, cajun eller argentina är inte ovanligt alls. En hamburgerrestaurang i Stockholm som är väl värd ett besök är http://axelsgrill.se. Populära tillbehör till dagens trendiga hamburgare är lite sötare som picklad rödlök, sötpotatis pommes, chilifrukt och mangosalsa.   

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten

Dags för förskola?

13 februari 2020

Dags för förskola?