Att sälja guld kan vara en hobby för somliga, för andra kan det vara en sista utväg när pengarna tryter och hyran inte är betald. Oförutsedda utgifter är aldrig kul, i synnerhet inte om man nyligen lyckats få ihop sin första tusenlapp på sparkontot. Har man då tillräckligt med tur kanske det finns en liten guldgruva i källaren. Eller under madrassen. Är det redan i form av sedlar är saken redan klar, såvida inte sedlarna hunnit bli ogiltiga. Skulle det vara i form av guld eller något annat värdefullt behöver man sälja det först. Hyresvärden accepterar oftast inte guldkedjetransaktioner.  

 

 

Värdering av värdefulla ting

 

Hur vet man då hur mycket ens guld är värt? Hur mycket pengar kan man egentligen begära? Man bör vara försiktig med att lägga upp guld på exempelvis blocket. Risken finns att det blir en god affär för köparen och en avsevärt sämre affär för säljaren. Vill man få sitt guld värderat kan man till exempel vända sig till Myntkompaniet, och där kan man förstås även få hjälp med att sälja sitt guld. Man kan också få hjälp med att auktionera ut sitt guld, om man vill få ett så bra pris som möjligt. Ja, varför inte.

 

När auktion är en idé

 

Ett exempel på när det kan vara en god idé att auktionera ut sitt guld, är när objektet kan anses ha ett annat värde utöver själva guldvärdet. Det kan röra sig om rariteter eller samlarobjekt, helt enkelt objekt som en del människor är beredda att betala lite extra för. Om man har tur kanske till och med mycket extra. Sådana bedömningar görs också av exempelvis Myntkompaniet, och om en sådan bedömning gjorts vore det snudd på dumt att inte låta objektet auktioneras ut. I tursamma fall betalar det inte bara för nästa hyra, utan även för nästa semesterresa.