Ett explosivt beslut

20 maj 2019 jonas olsson
Ett explosivt beslut

Sprängning används ofta av kommuner för att kunna anlägga vägar och bygga avloppssystem. Men det finns även tillfällen där du som privatperson kan behöva spränghjälp. Att spränga är ibland bästa sättet för att skapa en stabil markgrund till ditt hus när det ligger berg i vägen. Men tänk dig för noga! Sprängning är en dyr process och det finns ingen ångerrätt på sprängflisor.

Störst inverkan har processen trots allt inte på dig, utan på närmiljön. Ljudnivå och säkerhet är bland de viktigaste sakerna att tänka på innan du fattar beslutet. Här följer lite information om säkerheten kring arbetet. Det är tänkt att ge insikt i hur sprängningen går till och att berätta om vad du får i valuta för pengarna!

 

Säkerheten före allt

Genom hela sprängningsprocessen sker olika säkerhetskontroller för att minimera risker och skada. Om det finns närliggande byggnader bör de besiktigas både innan och efter sprängningen. Tänk på grannarna! Inför sprängningen görs en riskanalys av läget och närmiljön för att undvika onödiga skador på omgivningen.

Under sprängningen genomförs också regelbundna vibrationsmätningar. Det är för att försäkra sig om att vibrations- och marktrycket ligger på de nivåer som de förväntas göra. Efteråt sker en så kallad “skaderapport” där närmiljön grundligt undersöks för skador och förändringar i markterrängen. Ta reda på mer information genom olika företag och välj ett som är extra noga med säkerhetsprocessen.

Det hörselvänligare alternativet

Även om bergsprängning verkar vara den enda vägen att gå finns det helt klart en hel del besvär och hinder också. Därför har många företag som erbjuder bergsprängning också andra alternativ, som exempelvis bergspräckning.

Berggrunden bryts i bitar med hjälp av stora kilar som slås ned. Det är både billigare och snällare mot närmiljön.

När du kontaktar ditt val av bergsprängare borde du därför vara öppen för alternativ. De hjälper dig med sprängrådgivning och sköter oftast allt det praktiska som rör uppdraget, så som grovplanering, besiktning och materialtransport.

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten

Dags för förskola?

13 februari 2020

Dags för förskola?