Att hitta den rätta

18 mars 2019 Martha Andersson
Att hitta den rätta

För att hitta en parfym som verkligen är du, har du nytta av att sätta dig in i de olika ”doftfamiljer” som finns på marknaden. Föredrar du tyngre, rökiga dofter eller lätta citrusskapelser? Här nedan följer en kort förklaring av respektive doftfamilj: 

Blomdoft
Blomdofter är vad det låter som- parfymer skapade främst kring en blomma eller en sammansättning blommor. Intrycket kan bli både en tung och en lätt parfym, beroende på blomman som används och vad den kombineras med. Ett exempel på en klassisk blomdoft är Diorissimo från Dior, uppbyggd främst kring liljekonvaljen. Doftar som en dag i vårskog – min favorit parfym fra Sephora

Gourmanddoft
Gourmanddofter är en doft som minner om ätbara saker. Kola, kakao och praliner räknas som gourmandnoter. Oftare än renodlade gourmanddofter görs parfymer där några av noterna räknas till doftfamiljen. Terry Mugliers Angel hör till denna kategori. 

Frisk doft/Gröna dofter
Friska dofter och gröna dofter är egentligen två olika doftfamiljer. Men då intrycket, enligt mig, är liknande; lätt, friskt och sportigt, har jag valt att lägga dem under samma rubrik. Dessa dofter är ofta baserade på hö, gräs eller citrus. Esteé Lauders White Linen är en grön och frisk doft. 

Ambradofter
Ambradofter uppfattas av många som tyngre, och kanske festligare, dofter. Noter som vanilj, sandelträ, mustiga kryddor och animaliska noter ingår. Shalimar från Guerlain är ett klassiskt exempel på en ambradoft. 

När du sedan hittat den doftfamilj som passar dig bäst, är det bara att börja botanisera. Alla doftfamiljer har också otaliga underkategorier, och det är lätt att nörda ner sig i parfym. Du lär dig ganska snabbt att skilja ut doftfamiljerna från varandra, vilket förmodligen ger mersmak. När du lärt dig att du gillar till exempel noterna viol och kakao, är det enkelt att fråga i butiken efter dofter som innehåller just de två komponenterna. Så hittar du till slut alldeles säkert den rätta, för just dig. 

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten