Ärvt gammalt silver?

08 januari 2020 patrick pettersson
Ärvt gammalt silver?

Du kanske har fått ärva farfars gamla fickur i silver eller mormors kaffeskedar? Visst kan de ha ett så kallat affektionsvärde, men så får du kanske ytterligare saker i silver och det börjar bli trångt i lådorna. Då kan man bestämma sig för att sälja silver. 

 

Det finns  många sätt att sälja. Ett kan vara att vända sig till ett auktionshus, ett annat kan vara en pantbank. Där kan man välja att inte hämta ut det man pantat, och kan betrakta det som en försäljning. Vill man få sina saker värderade och sälja direkt kan man vända sig till https://www.saljaguldmalmo.com/.

 

 

 

Vad har silvret för värde?

 

Hos en uppköpare av silver får man sina silverföremål värderade. Man kanske även upptäcker att en del är nysilver, vilket inte betalas som silver. Man kanske har en mängd udda bestick med olika stämplar, då kan man få hjälp med att dels tyda stämplarna och få reda på värdet. 

 

Normalt får man räkna med att få betalt enligt en dagskurs, det vill säga en nivå som är relaterad till världsmarknadspriset och beräknas per gram. Priset man får är relativt stabilt, såvida det inte sker stora svängningar av världsmarknadspriset. När det gäller bestick brukar det bli många gram tillsammans, även om man gör avdrag för t ex knivblad i rostfritt stål.

 

Gamla mynt, har de något värde?

 

Du kanske fått ärva ett album med en myntsamling. Då kan det vara en god idé att få den värderad. Såvida du inte vill behålla samlingen och fortsätta samla. I annat fall kan du få hjälp med att gå igenom mynten. Är det t ex äldre svenska mynt så har de ofta, förutom kopparmynt, en andel silverinnehåll. Äldre mynt har ofta runt 80% andel silver, något senare mynt har 40% silverinnehåll. Enstaka mynt kan också ha samlarvärde utöver silvervärdet.

Fler nyheter

24 februari 2023

Neonskyltens historia

Tomten och huset

23 april 2020

Tomten och huset

Effektiva takarbeten

14 februari 2020

Effektiva takarbeten