Regelbundna tandläkarbesök är en viktig del av en god munhälsa. Även den som sköter tandborstningen noggrant och undviker sötsaker kan få problem med tänderna. Tandläkaren kan många gånger upptäcka problem som början till kariesangrepp i god tid och med rätt information och behandling kan man undvika ett onödigt lidande.

Det är viktigt att gå till en tandläkare som man har förtroende för. Många tandläkarkliniker kan ge extra stöd åt dem med tandvårdsrädsla så att också de kan känna sig trygga vid undersökning och behandling. Om olyckan är framme och en tand skadas allvarligt eller akuta problem med smärta i tänderna uppstår finns akuttandläkare att vända sig till.

 

Påverkar både hälsa och utseende

Hur tänderna känns och ser ut spelar stor roll för vårt allmänna välmående. Att ha ont på grund av hål, tandköttsinfektioner, visdomständer eller annat gör det svårt att fungera normalt. Även tändernas utseende påverkar hur vi känner oss. Tandläkaren kan göra många insatser för tänderna, både på det medicinska och det estetiska planet.

Ett implantat kan ersätta en förlorad tand. Den både ser ut som en riktig tand och känns som en del av din vanliga tandrad. För den som har missfärgningar och känner att det är besvärande kan tandblekning vara ett alternativ som vissa tandläkare erbjuder.

Var rädd om dina tänder

För att undvika mer problem än nödvändigt gäller det att sköta sina tänder. Att borsta tänderna ordentligt morgon och kväll och använda tandtråd och fluorsköljning är en bra början. För den som biter ihop hårt på natten eller gnisslar tänder kan en bettskena vara ett bra alternativ. Bettskenan kan avhjälpa problem med huvudvärk och ont i käkarna.

För den som är aktiv inom vissa typer av idrott, exempelvis kontaktsporter som ishockey eller olika former av kampsport, behövs ett tandskydd för att skydda tänderna. Om du söker en tandläkare i Kista är Barkarbystad Dental AB en av de kliniker som kan hjälpa dig med bland annat tandskydd.